Pilates Joseph

Circusartiest

De Duitse bedenker Joseph Pilates is eind 19de eeuw geboren in Monchengladbach, om precies te zijn in 1883. In zijn jeugd was het een ziekelijk jongetje. Hij gaat turnen om zijn lichaam sterk te maken en later vertrekt hij naar Engeland om daar als bokser en circusartiest te werken. Vanwege zijn Duitse afkomst wordt hij geïnterneerd als de eerste wereldoorlog uitbreekt. In het kamp Isle of Man helpt hij gewonde medegevangenen door ze trainen, eerst liggend op hun bed, waarbij hij gebruikt maakt van de bed veren.

Mind And Body

Deze bed veren past hij later toe bij de ontwikkeling van zijn trainingsapparaten waar hij het patent op heeft: de Universal Reformer, zoals hij die zelf noemde, afgekort Reformer, en de Cadillac. In de jaren 20 vertrekt vertrekt hij naar Amerika. Op de boot ontmoet hij zijn vrouw, Clara. Samen openen ze een studio in New York die tot het eind van zijn leven blijft bestaan. Hij sterft in 1967 in New York op 84 jarige leeftijd.

Boeken

Joseph Pilates schreef twee boeken: Return to Life Through Contrology en Your Health.
Hij geloofde dat je je lichaam gezond, sterk en soepel kon maken door de geest gecontroleerd en beheerst te richten.

En zo is het ook; door beheersing en controle via je mind, kun je je lichaam sturen en je Powerhouse versterken: dit zijn de diepliggende buikspieren en de onderrug spieren rondom de wervelkolom. De wervelkolom wordt beter ondersteund en wordt soepel. Joseph Pilates was een echte wereldhervormer. Hij geloofde dat:

”als ieder een gezond lijf zou hebben, zou men ook niet meer agressief zijn. ”