Het leven is eenvoudig, we maken het complex…

Het leven bestaat uit keuzes maken. Soms lijken keuzes niet zo belangrijk, zoals wel of geen stukje taart nemen op een verjaardag. Ja of nee zeggen als iemand je wat vraagt. Je kiest bewust maar vaak ook onbewust. Wanneer je een bepaalde uitkomst wil, dan is bewust worden van jouw gewoontepatroon erg belangrijk. Want dan kun je leren om andere keuzes te maken. Naast bewustwording is een goede voorbereiding onmisbaar.

Je kunt voor je naar bed gaat, al invloed uitoefenen op de keuzes van de volgende dag. Zo kun je de intentie mee nemen dat het morgen beter wordt en dat je op bepaalde vlakken ja of nee gaat zeggen. Meer tijd gaat nemen voor je reageert op een situatie. Meer gaat voelen wat voor jou belangrijk is. Wat is je motivatie? En wat brengt een andere keuze jou? Wat is je verwachting?

Welke keuze kan jij vandaag maken zodat je meer vrede, vreugde en vrijheid kunt ervaren?

‘Ik wil me goed voelen. Ik ga me goed voelen. Ik voel me goed.

Niet om wat ik doe, of om hoe ik eruit zie, of wat ik heb. Nee, vandaag voel ik mij goed over mijzelf. Onvoorwaardelijk. Ik voel me dankbaar en ik zal vandaag mijn dankbaarheid uiten in de keuzes die ik maak.’

Wat is jouw affirmatie van de dag?


Interactieve Lezing Peize 16 april
Hoe haal je meer uit je Leven?

Dinsdag 16 april in De Peizer Hopbel om 20.00 uur.
De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij te koop (contant)
HIER kun je je aanmelden.

Vooruitzicht op volledig succes!

Een kalme vrede. Een innerlijke rust. Volkomen zeker. Voorgoed een einde aan twijfels en onzekerheid. Een nieuw vertrouwen. Met het vooruitzicht op volledig succes. Lijkt het te mooi om waar te zijn?

Het juiste perspectief

Mijn innerlijke reis begon vanuit een diep dal door allerlei omstandigheden die ik in De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij beschrijf. Een periode van innerlijk onderzoek brak aan en ik ontdekte tot mijn verwondering een vredige en onverstoorbare kalmte. Ik leerde dat, hoe roerig de omstandigheden waren, ik niets buiten mijzelf nodig had om vrede, vreugde en vrijheid te ervaren. Het was er al die tijd.
Maar waarom vergat ik steeds weer, dat het er was?

Twee opties!

Ik had oefening nodig, elke dag. Bij voorkeur in de ochtend, voordat mijn hoofd vol zat met allerlei doelen die gerealiseerd moesten worden. Dus nam ik tijd in de ochtend om die bron in mijzelf op te zoeken. De wereld die ik zag, kwam voort uit mijn eigen waarneming. Het was niet de waarheid. En zo werd angst en onzekerheid opnieuw geprojecteerd in mijn leven. Ik was er klaar mee. Ik wou er vanaf. Daarom oefende ik dagelijks en onderzocht mijn denksysteem.

Ik besefte dat ik in het verleden keuzes had gemaakt gebaseerd op angst. Hoe subtiel die angst ook was, het was angst die me leidde. Ik besloot om het anders te doen. En ook al voelde ik nog geen zekerheid en vertrouwen, ik begon met te doen alsof ik het wel voelde.

Ik deed alsof ik zeker was. Alsof ik vertrouwen voelde. Alsof ik vrede voelde. En ik oefende met het geven van zekerheid en vertrouwen, want je kunt niet geven wat je niet hebt, nietwaar?
En er gebeurde wederom een wonder.

Wat ik gaf, kwam bij mij terug. Steeds meer zekerheid, vertrouwen en vrede stroomde mijn waarneming binnen.

Maar nog steeds maakte ik onbewust wel eens een keuze uit angst. Met name het uitstellen van een keuze, was wel eens gebaseerd op angst en twijfel. Ik durfde dan geen beslissing te maken en kwam daardoor niet verder. Het bracht nieuwe frustratie en onvrede, die ik wederom onderzocht. Ik legde alles in het licht want ik wou Weten.

Doorzetten!

Het vereist aandacht, tijd en de bereidheid om naar binnen te kijken. Ik was zo klaar met het verleden. Ik had een lange weg afgelegd; een dubbelleven maakte dat ik steeds om mijn schouder moest kijken. En die angst nam ik mee toen ik een huwelijk in vluchtte, waar ik mezelf wegcijferde. Het moest anders. Ik besloot om open te staan voor al het goede van het leven.

Ik had tenslotte evenveel recht op vreugde en vrede als ieder ander. Ik hoefde er niet goed genoeg voor te zijn. Of slim genoeg. Of geslaagd of welgesteld. Noch geliefd en beroemd. Ik werd wakker.

En besefte dat ik noch zondig, noch schuldig was. Ik zag de onzin van het wachten op erkenning van de wereld. En besloot mezelf te erkennen. Ik kon zelf kiezen wie ik was. En ik koos er voor om

Vrij en zeker te zijn. Vol vertrouwen. Op weg naar volledig succes.

Interesse in mijn unieke coaching trajecten, eendaagse trajecten of de 8-wekelijkse training die 10 mei start? Kijk bij het aanbod op www.spiritandmoves.nl of mail info@spiritandmoves.nl .

Durf jezelf te zijn

In hoeverre voel je je vrij om te zijn wie je bent? Wie ben jij? Wat ben jij? Wat is jouw bedoeling van het leven? Wat geeft jouw leven zin? Waar geloof je in?

De tijden zijn veranderd en zingeving speelt een grote rol in ons leven. Er is ruimte om een eigen mening en een eigen weg te volgen. We willen een verschil maken en iets betekenen voor onze maatschappij en de wereld. We zijn niet meer tevreden met een baan om het geld, de status en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat we doen, moet ons raken. Vanuit het hart. En vinden we de passie niet in ons werk, dan zoeken we in onze vrije tijd naar invulling. Je wordt geboren en je gaat dood. En onderweg …

Terug naar de bedoeling; Nieuw Wij

Interview: En dan worden haar woorden ineens heel open en spiritueel: “Waar de wind mij brengt, daar zal ik zijn. Ik vecht niet, zodat ik noch win, noch verlies. En als ik haat zie, zal ik liefde geven. Want haat, boosheid en frustratie, onzekerheid, twijfel en angst zijn slechts een roep om liefde.”

Tienerkinderen

Het is deze onbevangenheid die Samira Ahale ook uitstraalt in het hotel-restaurant in Assen waar ze wordt geïnterviewd voor Nieuw Wij. Ze woont en werkt in het noorden van Drenthe als mindfulness- en transpersoonlijk coach. Ook voedt ze twee tienerkinderen op. Binnenkort verhuist ze naar de regio Zwolle. Dat is prettig omdat ze steeds meer aanvragen krijgt voor coaching uit andere delen van het land.

Lees hier het hele interview: Omarm de verschillen en durf jezelf te zijn

Binnenkort!

Hoe bevrijd je je van hardnekkige dogma’s en verwachtingen?
Hoe word je vrij?
Lezing dinsdag 16 april – De Peizer Hopbel, Peize

Transformatie training In 8 weken naar Evenwicht
Vrijdag 10 mei van 14.00-16.00 uur – info@spiritandmoves.nl

Proeverij Diversiteit & Authenticiteit voor HR-managers en leidinggevenden
Dinsdag 25 juni van 8.45-11.00 uur – aanmelden via Noorderlink

Neem jij vandaag je tijd?

Heb jij ruimte in je werk en in je leven om jezelf te zijn? Wat laat je nog niet zien wat je graag zou delen? Ken jij jezelf goed genoeg om jezelf te kunnen zijn? En voel je je wel veilig om jezelf te zijn?

Bewustzijn is de eerste stap

Het is de eerste stap naar het behalen van zowel persoonlijke als collectieve doelen. Maar dan moet je wel de tijd nemen om naar binnen te kijken. Om vanaf een afstand jouw situatie, jouw emoties en jouw gedachten waar te nemen. Zonder deze afstand ga je vastzitten in het gekronkel en het geruis van je hoofd. En teveel in je hoofd zitten, is killing voor je creativiteit. Blijf niet te lang in deze vicieuze cirkel.

Creativiteit is heel, heel gewoon

Waar evenwicht is, kan creativiteit stromen. Creativiteit is iets natuurlijks. Wanneer het ontbreekt, dan is er iets fout gegaan. Zet jezelf terug in de natuurlijke stand. Neem tijd. Elke dag. Tijd om niets te doen. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Of leg je mobiele telefoon weg en drink in alle rust en stilte je kopje koffie of thee. Tijd is afstand. En wanneer je je losmaakt dan kun je vanuit een heerlijke vrijheid en vreugde opnieuw verbinding maken met het leven. Het leven is weer een bron van vreugde.

Neem jij vandaag je tijd?

Noorderlink Proeverij Omarm de verschillen, en durf jezelf te zijn.
voor HRM en leidinggevenden – 25 juni 2019

Blog Klaar met dubbel zo hard je best doen, mag ik gewoon mezelf zijn?
Kennisplatform Integratie & Samenleving www.kis.nl

Transformatie-training In 8 weken naar Evenwicht
Vrijdag 10 mei 13.30-15.30 uur

Vanaf nu ook te boeken voor coaching in
Amsterdam – Zwolle – Assen Meer informatie: info@spiritandmoves.nl

Meer plezier in je werk en betere resultaten

Mijn ouders migreerden naar België voor een betere toekomst voor hun nog toekomstig gezin. De grootste prioriteit lag bij de basisbehoeften. Voedsel, onderdak en gezondheid. Het maakte voor mijn vader niet uit wat hij deed als werk. Hij kon nu een gezin stichten en misschien zelfs een huis bouwen in Marokko, waar hij in zijn dorp, recht had op een stukje grond. Want tenslotte zou hij terugkeren naar zijn geliefde Marokko.

Er is een kantelpunt in de behoeften van de werkende mens. Tijden zijn veranderd en we hebben andere prioriteiten, nu de basisbehoeften voor het merendeel van de bevolking geen issue is.

Zingeving in je werk

Vroeger dacht ik dat rijke en bevoordeelde mensen gelukkig waren, en misschien zijn velen dat ook. Een spaarpotje hebben voor de toekomst maakt het ook makkelijker. Niet druk maken om geld is ook minder stress, want financiele stress is killing. Daar weet ik alles van! (Zie mijn verhaal in De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij) Maar echte vrede schijnt het niet te brengen, want er is steeds die zoektocht naar een vervulling van een leegte.

Zingeving is hierop het antwoord. Door te ontdekken wie we zijn en wat ons levensdoel is, krijgen we meer grip enerzijds, maar leren we loslaten anderzijds. In het privéleven, in het werk, in het team, in het bedrijf. Wanneer we ons persoonlijke doel verbinden met het werk wat we doen dan kunnen we met meer inzet en meer plezier werken. We bereiken betere prestaties, individueel en collectief. Maar dan moeten we onszelf wel leren kennen.

Het betekent dat we in alle eerlijkheid onze lelijkste en onzekere stukken uit de duisternis halen. Dat we oude dingen voorgoed loslaten en leren vergeven. Zodat we ruimte maken voor datgene wat natuurlijk is;

De allerbeste resultaten

Want het leven hoeft niet complex of zwaar te zijn. Zoals die loodzware baan die mijn vader had. We leven nu in een andere tijd. Het kan ook eenvoudig. Met vreugde, vertrouwen en zekerheid.

Interesse in een coaching traject voor individuele medewerkers of team managers in je organisatie?
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend maar verkennend gesprek en mail mij op info@spiritandmoves.nl .

Angst is geen excuus
avatar

Stel een doel, maar hou rekening met de bochten

Als je weet wat je wilt, dan kan je een duidelijk doel stellen. De kans is dan groot dat je je doel bereikt. Belangrijk is om de lat niet te hoog te leggen, zodat je gemotiveerd blijft. Maar neem jezelf ook serieus, je hebt veel capaciteiten en kwaliteiten. Durf je ze te delen?

Wees flexibel en hou rekening met onverwachte omstandigheden. Soms verschijnt er een scherpe bocht. Minder dan vaart en schakel terug. Er zijn meerdere manieren om je doel te bereiken. Soms kun je je doel bijstellen. Of vervangen door een ander doel en je doel naar later verplaatsen. Het hoeft allemaal niet vandaag te gebeuren. Maar let op het onderliggende gevoel.

Jouw manier is goed

Kies jouw manier uit. Doe het op jouw tempo. Jij weet zelf wat het allerbelangrijkste is. Jij weet wat rust, voldoening en vreugde geeft. En als je iets niet doet, wees dan eerlijk. Is angst de reden?

Zo ja, onderzoek het!
Onderzoek de onderliggende angst die een blokkade vormt voor het behalen van je doel. Want het doel heb je je niet voor niets gesteld. Het zal je iets brengen, zodat je verder komt in het leven. Of het nu op persoonlijk vlak is of in je werk. Geef je angst of angsten de ruimte. Voel de angst in je lijf, in je buik, in je adem, in je hart. Geef de angst de tijd om te bewegen. Je hoeft niets te doen. En kijk dan eerlijk; zijn de gedachten die deze angst voorbrengen ‘waar’?

Is dit waar?

Wees kritisch. Vele angsten zijn gebaseerd op gedachten. En gedachten zijn gebaseerd op wat voorbij is of wat nog komen gaat. Maar is er nu werkelijk reden om bang te zijn? En is de reden van de angst gegrond? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Kom je er niet in je eentje uit? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zoek de juiste ondersteuning. Niemand hoeft het alleen te doen. Er zijn vele vormen en vele wegen. Besteed datgene wat je zelf niet kan, uit aan een expert. Zodat jij de dingen kan doen waar je wel goed in bent. Wat je wel makkelijk afgaat. Durf in jezelf te investeren.

En ga dan verder

Prioriteiten stellen. Dat doe je omdat je jezelf op de eerste plek zet. Jij bouwt je wereld. Jij bent het middelpunt hierin. Je gezin erom heen. Je collega’s. Je vrienden. Jij staat elke dag op om de dag te beginnen. Jij kijkt om je heen. Jij bent het die voelt. Die ervaart. Die doet. Zorg goed voor de jij die je bent. Wat heb jij nodig? Geef het jezelf. Gun het jezelf. En vergeet niet jezelf een dikke, vette knipoog te geven. Of naar jezelf te zwaaien als je je spiegelbeeld tegenkomt.

Zorg goed voor jezelf. Want je bent het waard.

Yes…echtwaar!

Ook jij kunt jezelf tot het middelpunt maken. Meer vreugde en vrede in je leven creëren. In In 8 weken naar Evenwicht leer je alle levensgebieden te laten stromen, zodat jij de keuze kunt maken die bij jou het beste past. Zodat jij angsten loslaat en ruimte krijgt om te doen wat je vreugde geeft.
Opgave/interesse: info@spiritandmoves.nl

Fuck the past!

We leven in een vrij land, maar echt vrij zijn we niet. Het is niet de schuld van de overheid, van de gemeente of van onze koning en koningin. Het is niet de schuld van de Marokkanen, Turken, Antillianen of Surinamers. Nee, het is ook niet de schuld van de moslims of de kaaskoppen, noch is het de schuld van onze ouders of van ons verleden.

Als we ons niet vrij voelen, dan hebben we onbewust gekozen om in de gevangenis te blijven zitten van oordeel, schaamte, schuld en angst. Wat we zien en ervaren heeft niets met de ander te maken. Het verleden is voorbij. En alle oordelen die gebaseerd zijn op het verleden kunnen we hiermee loslaten. De deuren van de gevangenis zijn nooit op slot geweest.

Fuck the past!

Het verleden is voorbij. Nu zijn we zelf verantwoordelijk voor onze keuzes. Al onze eigenschappen kunnen we nu leren omarmen. Ook wanneer ze tegenstrijdig zijn. Na acceptatie van wat er is, komt de bereidheid om eerlijk te zijn en onszelf af te vragen;

Hoe kijk ik naar mijzelf en naar mijn leven? Welke oordelen neem ik vanuit het verleden mee en kan ik nu loslaten omdat ik ze niet meer nodig heb? Durf ik mijzelf alle ruimte te geven om gelukkig te zijn?

Je vrij voelen, dat is een keuze. Je waarde verandert niet, wat er ook gebeurt. Je waarde verdien je niet, wat je ook laat.

Affirmatie van de week

Vandaag zal ik mijzelf eraan herinneren dat ik vrij ben.
Vandaag zal ik deze vrijheid in alles en iedereen zien.

Samira Ahale

Wat te doen bij twijfel?

Antwoorden op vragen. Ze zijn er. In jezelf.
Voorbij al je oordelen, je zorgen en je angsten.
Voorbij alle gedachten die je als werkelijk ervaart.
Voorbij de wereld die jij waarneemt. Die jij bedenkt.
Gebaseerd op wat voorbij is.

Jij bent NU hier. Er is geen verleden.
Jij bent NU vrij. Er is geen toekomst.

Durf stil te zijn. Durf te voelen.
Voorbij het voelen, voorbij de angsten, voorbij de zorgen,
liggen de antwoorden.

(Wat is Paterswolde prachtig, nietwaar? #dailywalk)

Hoe los je problemen op?

Zo, dat is pas een titel! Problemen, we hebben ze allemaal. Hoe klein of groot ze ook zijn en op welk niveau ze zich afspelen, problemen hebben 1 ding gemeen. Ze zorgen ervoor dat je niet verder kan. Als je toch probeert om door te lopen alsof je neus bloedt, dan kom je op een gegeven moment helemaal vast te zitten. En zover wil je het toch niet laten komen?

Wat is de oorzaak van het probleem?

Voor je gaat proberen om je probleem op te lossen, kun je kijken naar de oorzaak. Dat scheelt een heleboel tijd, want tijd is energie, tijd is geld. Een manier om dit te achterhalen is om jezelf vragen een heleboel vragen te stellen, terwijl je een moment neemt om de ogen te sluiten.

Ja, dit is een heel belangrijk onderdeel van het oplossen van het probleem. Je moet de ogen sluiten, want met het blote oog denk je te zien, maar zie je slechts dingen die je afleiden van de oorzaak. Dus, adem in, adem uit, sluit je ogen en vraag jezelf af:

Wat voel ik?

Dit is een mooie vraag om te beginnen. Vooral als je in je hoofd zit, en vele van mijn klanten zijn hoofdmensen, immers, ze hebben functies in leidinggevende beroepen, in de politiek of in grote organisaties en hun hoofd moet het werk leveren, is dit een confronterende oefening. En omdat het confronterend is, is de kans groot dat je afhaakt. Maar kom op, je bent een professional, je hebt een probleem en je wilt een oplossing. In plaats van je frustratie met collega’s en teamleden te delen (=grensoverschrijdend gedrag) waardoor er stress en discomfort geoogst gaat worden, kun je het nu ANDERS doen. Je wil toch effectief werken?

Motivatie, structuur en discipline

Je moet ten eerste zeer gemotiveerd zijn om je probleem op te willen lossen. Om de oorzaak ervan te begrijpen, zodat het zich niet weer herhaalt. Want je wilt dat pad, dat nu geblokkeerd is, verder bewandelen. Je wil verder, samen met je collega’s, teamleden, organisatie of thuis, met je partner en gezin. Als je waarom groot is genoeg, dan kun je verder.

en een kladblokje!

Sluit de deur, zorg dat niemand je stoort en sluit je ogen. Benoem zachtjes het probleem. Wat doet dit met je lijf? Welke gedachte roept het op? Welk gevoel? Het bewust ademen zal je helpen uit de vecht-, vlucht- of verstijf-modus te komen. Er ontstaat ruimte in jezelf. Het troebele water wordt helder. De grijze massa in je brein lost op. Het voorhoofd ontspant zich.

De oplossing ligt naast het probleem. Misschien zie je het niet meteen, dus laat die verwachting los, dat geeft stress en een nieuw probleem waar je niet op zit te wachten. De oplossing ligt naast het probleem. Je zult het zien. Als je maar uit je hoofd blijft. Die stap naar achter doet. In je lijf komt. De oplossing zal zich aandienen. Een goede afloop staat vast.

En jij kunt je nu voorbereiden door deze oefening te doen. Erken het probleem en alle angst- en zorgelijke gedachten die naar de oppervlakte komen. Erken je diepliggende oordelen en gevoelens. Durf de duisternis in te gaan. En open je ogen af en toe wanneer je tot inzicht komt en noteer wat je noteren wil. En dan zul je zien,…

dat er nooit een probleem geweest is…

Vind je het lastig in je eentje? Het is mijn vak om mensen te begeleiden naar de oorzaak van hun probleem, thuis en op het werk. Ook leidinggevenden kunnen leren dit systeem toe te passen, waardoor er een positieve golfbeweging ontstaat naar zelfredzaamheid, persoonlijk en inspirerend leiderschap. Interesse? Ik kom graag langs voor een vrijblijvend en verkennend gesprek.

Samira Ahale, mindful en transpersoonlijk coach voor hoger opgeleiden; 0631-788893

Hoe ga je om met uitdagingen?

Op het pleintje in Hoboken (Antwerpen) waar ik als kind vaak voetbal speelde, kijk ik nu naar mijn kinderen en nichtjes die vrolijk tikkertje spelen. Het pleintje kent een klein basket- annex voetbalveldje en verder is er een grote cirkel met kleine steentjes, gereserveerd voor speeltoestellen. En met vele steentjes kun je prachtige creaties maken. ‘Liefde is eenvoud, liefde is stil’…

De stemmen in ons hoofd strijden voortdurend om onze aandacht. We zijn eraan gewend geraakt. Stilte kennen we nauwelijks.

We vinden stilte voorbij de complexiteit van onze gedachten. Waar we ook zijn of in welke omstandigheden we ons ook bevinden, er is altijd die stilte die we diep in onszelf meedragen. Een oase van eenvoud. En in eenvoud zien we helder water en liggen de antwoorden, onveranderlijk.

Wat we dachten verloren te hebben, of eerst te moeten verdienen, is nooit weg geweest. Het is er. Het gaat nergens heen.

En op deze plek worden onze problemen, waarvan we geloven dat het problemen zijn, moeiteloos opgelost. Elke uitdaging waarvoor we ons gesteld zien, smelt weg. We kunnen ons weer geestelijk en lichamelijk ontspannen want we weten, we weten, we weten nu heel zeker;

In de stilte

zullen we horen

onze waarheid.

Samira Ahale De Spirituele Allochtoon

Wil jij moeiteloos en in het volste vertrouwen verder en wil je weten hoe?
In maart start de Transformatie training In 8 weken naar Evenwicht, maar deze kun je ook individueel doen. Verder kun je in persoonlijke trajecten naar de kern, naar de oorzaak. Meer info, mail: info@spiritandmoves.nl