De diepere zin van het (zaken)leven

We kennen tijden van overvloed en tijden van stagnatie. Soms is er meer, soms is er minder of het kan een lange tijd nét genoeg zijn. Daarom leggen we een buffer aan, enerzijds voorzieningen voor verwachte uitgaven, maar ook voor onverwachte gebeurtenissen.

Maar wat gebeurt er wanneer de buffer niet toereikend is en de stagnatie chronisch wordt?

Bang om te falen, te verliezen, te sterven

Er is niemand die we de schuld kunnen geven wanneer onze buffer leeg raakt. Toch doen we dit massaal en als we anderen de schuld niet in de schoenen schuiven, dan richten we onze woede wel op ons zelf.
Het is belangrijk om, wanneer we ons zo voelen, een stap naar achter te doen. Inzicht te krijgen in onze emoties en gedachten en vooral, te achterhalen wat de werkelijke oorzaak is van ons denken.
Zodat we ons handelen niet laten leiden door emoties.

Gezonde bedrijven worden geleid door gezonde mensen. Geestelijk gezonde mensen. Zij hebben een buffer aan innerlijke stabiliteit en overvloed.

Het is deze buffer waaruit geput kan worden wanneer er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Want onze keuzes bepalen wat we vermeerderen. We zijn, en ik blijf het herhalen, niet het slachtoffer van ons (zaken)leven. We zijn wél verantwoordelijk voor onze waarneming en de keuzes die hieruit volgen. En we hebben de vrijheid om te kiezen wat we willen vermeerderen.

Wat willen we vermeerderen? Angst of vertrouwen?

Er zullen altijd problemen zijn die opgelost moeten worden. Wanneer we de wereld tegemoet treden vanuit een stabiel fundament, dan kunnen we de uitdagingen van het leven aan. We zijn zeker en hebben vertrouwen.
Bezielde keuzes vanuit stabiliteit en overvloed brengen meer van hetzelfde voort. Wat een kracht ontstaat er wanneer we onderkennen dat er niets is wat wij niet (samen) kunnen. Ben je bereid het te ervaren?

Samira Ahale is Reisleider en schrijfster. Met Boss-coaching inspireert ze leidinggevenden en ondernemende professionals om vanuit zekerheid en vertrouwen keuzes te maken.

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) geeft Boss-coaching en training aan ondernemers en leidinggevenden. Ze is schrijver van het praktische werkboek De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij en de autobiografie De Spirituele Allochtoon & Het Kusjeshuis. Ze is te boeken als spreker over levensbeschouwing, filosofie, bewustzijn en vrijheid.

Reacties

De diepere zin van het (zaken)leven — 2 reacties

 1. Mooi geschreven
  Ben zelf uit de slachttoffer rol gekropen en aanvaard dat alles mijn keuze is geweest
  Ik heb veel meer rust en zal nooit meer de dezelfde fouten maken
  Een harde leerweg maar daar ben ik eindelijk
  Ik bloei groei heb lief en ben gelukkig

  • Goedemiddag Tanja,

   Fouten zijn leerervaringen. We zijn hier om te ervaren en ook al komen we in onaangename situaties terecht,
   er is zit altijd een leermoment in. En op een gegeven moment voelen we dat we klaar zijn om het goede van het leven te ontvangen.
   Wanneer we moe zijn van zoeken, en stoppen, dan vinden we eindelijk die rust. Inderdaad, in ons zelf.
   Liefde, zoals je zegt, dat telt. Liefde maakt dat we groeien en bloeien. En gelukkig zijn, zonder reden.
   Dank je wel voor je reactie. Wij hebben elkaar ontmoet vlak voordat ik ging verhuizen naar Rouveen, maar ons contact was prettig,
   bracht vreugde, was speels. Fijn om, al was het kort, zoveel vreugde gedeeld te hebben samen. Ik zie je potentie, je hoeft het slechts toe te laten.
   Je hebt zoveel te geven, mooie Tanja. Ik kan oprecht zeggen, ik hou van je, om wie je bent.

   Samira Ahale

Geef een reactie