Alle problemen zijn hetzelfde en daarom is de oplossing gelijk.

We staan op. Een nieuwe dag. En het hoofd gaat verder daar waar het gisteravond gebleven was. Rijkelijk gevuld met gedachten die constant worden aangevuld met nieuwe indrukken, nieuwe gedachten en nieuwe oordelen. Laten we daarom een moment stil zijn. En aan alle gedachten voorbij zien. Even diep afdalen in het lijf. Diep ademen. De ogen sluiten en voelen hoe de geest zich ontspant. En herhaal dan zachtjes; ‘Dit is niet waar…wat ik denk is niet waar…’ Het zijn slechts gedachten.

Wat zoeken we?

Ik zie het om mij heen en ik betrap mijzelf erop wanneer ik het doe; vrede halen uit situaties buiten mijzelf. Succesvolle acties in het privé of zakelijke leven geven een innerlijke boost. Dopamine komt vrij. En dit werkt verslavend. We willen meer en willen vooral, wat we gewonnen hebben, niet kwijt! Onbewuste angst zorgt voor een constante onrust. En we proberen onszelf te verlichten, op zoek naar meer dopamine; koffie, eten, aandacht in de vorm van likes op Facebook of Linkedin, een compliment, een bevestiging, erkenning. Waar zijn we eigenlijk op zoek naar? Waar verlangen we echt naar? En wanneer zijn we tevreden?

Een einde aan conflicten

Laten we erkennen dat we ontevreden zijn met wie we zijn, of op zijn minst, wie we denken te zijn. Laten we heel eerlijk zijn; ‘Het kan beter.’ We verwijten onszelf en voelen ons schuldig: ‘Ik had betere keuzes kunnen maken. Ik zou meer moeten doen.’
We vinden dat we iets moeten doen: ‘Ik wil ertoe doen. Ik wil iets betekenen.’
De waarheid is dat we nauwelijks bij onszelf kunnen zitten en naarstig zoeken naar afleiding.

Wanneer is het genoeg? Wanneer kunnen we tevreden zijn? Wanneer worden we stil om te luisteren? Wanneer kunnen we eerlijk zeggen: ‘Dit is het. Het is goed.’
En hoe maken we voorgoed een einde aan innerlijke conflicten?

Er is slechts één probleem onder alle ogenschijnlijke privé- en collectieve problemen en het probleem is dit idee: Ik ben alleen. Ik ben afgescheiden. Ik ben een lichaam. Ik ben tijdelijk en beperkt.
Het idee van afscheiding baart angst. En het idee is onjuist, want er nooit een afscheiding geweest. We nemen een wereld waar vanuit een perceptie, die leunt op iets wat niet waar is. En daarom voelen we onvrede. Onrust. Schuld. Angst. Schaamte. En handelen we vanuit beperktheid en conflicten.

Met welke waarneming verbind jij je vandaag?

Je kunt dus doen wat je altijd deed en blijven zoeken naar situaties of mensen die zorgen voor een goede dosis dopamine. Ik heb hier geen oordeel over, je bent vrij om te kiezen. Ik heb mijn keuze allang gemaakt want ik was zo moe van het zoeken. Wat ik vond was slechts van tijdelijke aard en gottegot wat moest ik er veel voor doen. Ik kwam, zoals je kunt lezen in Eindelijk Vrij, mezelf flink tegen. Mijn valse zelf, welteverstaan. En ik zag datgene wat ik had gemaakt niet werkelijk was. En wat was ik daar blij mee. Ik was niet wie ik dacht te zijn of gemaakt te hebben! De wereld die ik waarnam, was net zo onwerkelijk als mijn valse zelfbeelden.

Ik heb toen besloten dat ik nooit meer terug wou naar mijn oude waarneming. Die van beperktheid, voorwaardelijkheid en steeds maar dingen moeten doen om vrede en rust te ervaren. Steeds maar meer.
Meer groeien, meer ontwikkelen, meer en meer en meer. Dodelijk vermoeiend. Ik hoefde dus niets te doen om vrede te ervaren. Ik hoefde niets te doen. Ik hoefde werkelijk waar, niets te doen. Wat een licht, wat een vreugde!

Be The Boss Summer Training bij de Drentse Zaak in Assen
Vrijdag 23 augustus, lees HIER alles over en meld je aan!

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindful en transpersoonlijk coach en trainer voor professionals die verder willen. Samira is opgegroeid in Antwerpen, van Marokkaanse afkomst en woont sinds 2001 in Nederland. Haar debuut De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij, is een stappenplan om inzicht te krijgen in de oorzaak van innerlijke onvrede, hoe je loslaat, vergeeft en jezelf ruimte geeft om te groeien en nieuwe kansen op te pakken. 14 oktober verschijnt haar autobiografie De Spirituele Allochtoon en het Kusjeshuis. Wil jij Samira boeken als inspirerend spreker, kijk dan op www.despiritueleallochtoon.nl.

Geef een reactie