Op zoek naar antwoorden?

‘Wat heeft jou geholpen om los te komen van angst, twijfel, onzekerheid en het constante oordelen?’

Vanochtend was ik invaller bij Sportrade waar ik al tien jaar actief ben; spinning, pilates, bodyshape en af toe een les yoga of golden girls. Vandaag kreeg ik deze vraag van een deelnemer.

Ik ben niet een lichaam

Welk probleem je in je leven ook hebt en hoe complex het ook lijkt, onderliggend ligt steeds dezelfde oorzaak. En dit is de identificatie met het lichaam.
Vrede en vreugde en zelfs gezondheid wordt hierdoor beperkt, want een lichaam is nou eenmaal beperkt. Een lichaam heeft veel nodig; voeding, kleding, onderdak. Er moet veel gebeuren om het lichaam tevreden te houden. Verder zijn er zorgen over de toekomst. Zal het lichaam nog wel genoeg krijgen? En wat moet er nu gebeuren zodat er in ieder geval genoeg zal zijn?

Terug naar de eenvoud

Je hechting met het lichaam mag je niet onderschatten. We hebben geleerd dat we een meisje of een jongen zijn. We hebben geleerd dat we een seksuele geaardheid hebben en we hebben geleerd wat de norm is. We hebben keer op keer op keer gehoord dat we onze opvoeding zijn, onze afkomst, ons geld en onze talenten, of het gebrek daaraan.

Wanneer we denken een lichaam, of een persoonlijkheid te zijn, dan maken we ook keuzes vanuit beperktheid.

Wie niet oordeelt, is vrij. Wie niet oordeelt, is verbonden met het leven.

Dit mag niet geen theorie blijven, maar dient ervaren te worden door het herprogrammeren van het denksysteem. En dit vereist een bereidheid om te transformeren. En tijd zorgt ervoor dat we de gevolgen van onze keuzes ervaren en daardoor bewust kunnen worden van wat er aan de keuze vooraf ging.

Een goede afloop staat vast

Wat mij geholpen heeft, en nog helpt? Dit idee. Dat ik niet een lichaam ben. Dat ik niet mijn persoonlijkheid ben. Dat het lichaam niet mijn doel is, maar een raamwerk waarbinnen ik mijn talenten en natuurlijke voorkeuren kan benutten. Vrij van beperking. Heel. Compleet. In vrede.

Jij bent vrij, net als mij

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) geeft Boss-coaching en training aan ondernemers en leidinggevenden. Ze is schrijver van het praktische werkboek De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij en de autobiografie De Spirituele Allochtoon & Het Kusjeshuis. Ze is te boeken als spreker over levensbeschouwing, filosofie, bewustzijn en vrijheid.

Geef een reactie