Hoe los je problemen op?

Zo, dat is pas een titel! Problemen, we hebben ze allemaal. Hoe klein of groot ze ook zijn en op welk niveau ze zich afspelen, problemen hebben 1 ding gemeen. Ze zorgen ervoor dat je niet verder kan. Als je toch probeert om door te lopen alsof je neus bloedt, dan kom je op een gegeven moment helemaal vast te zitten. En zover wil je het toch niet laten komen?

Wat is de oorzaak van het probleem?

Voor je gaat proberen om je probleem op te lossen, kun je kijken naar de oorzaak. Dat scheelt een heleboel tijd, want tijd is energie, tijd is geld. Een manier om dit te achterhalen is om jezelf vragen een heleboel vragen te stellen, terwijl je een moment neemt om de ogen te sluiten.

Ja, dit is een heel belangrijk onderdeel van het oplossen van het probleem. Je moet de ogen sluiten, want met het blote oog denk je te zien, maar zie je slechts dingen die je afleiden van de oorzaak. Dus, adem in, adem uit, sluit je ogen en vraag jezelf af:

Wat voel ik?

Dit is een mooie vraag om te beginnen. Vooral als je in je hoofd zit, en vele van mijn klanten zijn hoofdmensen, immers, ze hebben functies in leidinggevende beroepen, in de politiek of in grote organisaties en hun hoofd moet het werk leveren, is dit een confronterende oefening. En omdat het confronterend is, is de kans groot dat je afhaakt. Maar kom op, je bent een professional, je hebt een probleem en je wilt een oplossing. In plaats van je frustratie met collega’s en teamleden te delen (=grensoverschrijdend gedrag) waardoor er stress en discomfort geoogst gaat worden, kun je het nu ANDERS doen. Je wil toch effectief werken?

Motivatie, structuur en discipline

Je moet ten eerste zeer gemotiveerd zijn om je probleem op te willen lossen. Om de oorzaak ervan te begrijpen, zodat het zich niet weer herhaalt. Want je wilt dat pad, dat nu geblokkeerd is, verder bewandelen. Je wil verder, samen met je collega’s, teamleden, organisatie of thuis, met je partner en gezin. Als je waarom groot is genoeg, dan kun je verder.

en een kladblokje!

Sluit de deur, zorg dat niemand je stoort en sluit je ogen. Benoem zachtjes het probleem. Wat doet dit met je lijf? Welke gedachte roept het op? Welk gevoel? Het bewust ademen zal je helpen uit de vecht-, vlucht- of verstijf-modus te komen. Er ontstaat ruimte in jezelf. Het troebele water wordt helder. De grijze massa in je brein lost op. Het voorhoofd ontspant zich.

De oplossing ligt naast het probleem. Misschien zie je het niet meteen, dus laat die verwachting los, dat geeft stress en een nieuw probleem waar je niet op zit te wachten. De oplossing ligt naast het probleem. Je zult het zien. Als je maar uit je hoofd blijft. Die stap naar achter doet. In je lijf komt. De oplossing zal zich aandienen. Een goede afloop staat vast.

En jij kunt je nu voorbereiden door deze oefening te doen. Erken het probleem en alle angst- en zorgelijke gedachten die naar de oppervlakte komen. Erken je diepliggende oordelen en gevoelens. Durf de duisternis in te gaan. En open je ogen af en toe wanneer je tot inzicht komt en noteer wat je noteren wil. En dan zul je zien,…

dat er nooit een probleem geweest is…

Vind je het lastig in je eentje? Het is mijn vak om mensen te begeleiden naar de oorzaak van hun probleem, thuis en op het werk. Ook leidinggevenden kunnen leren dit systeem toe te passen, waardoor er een positieve golfbeweging ontstaat naar zelfredzaamheid, persoonlijk en inspirerend leiderschap. Interesse? Ik kom graag langs voor een vrijblijvend en verkennend gesprek.

Samira Ahale, mindful en transpersoonlijk coach voor hoger opgeleiden; 0631-788893

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindful en transpersoonlijk coach en trainer voor hoger opgeleiden en professionals. Ze is opgegroeid in Antwerpen, van Marokkaanse afkomst en woont sinds 2001 in Nederland. Ze inspireert en motiveert leidinggevenden, politici en ondernemers om inzicht te krijgen in zichzelf zodat ze met zelf-zekerheid en vertrouwen VERDER kunnen. Ze is spreker en schrijver van De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij. Binnenkort verschijnt haar autobiografie De Spirituele Allochtoon en het Kusjeshuis. Wil jij Samira boeken als inspirerend spreker, kijk dan op www.despiritueleallochtoon.nl.

Geef een reactie