Online zijn is eigenlijk offline zijn: je bent afwezig

Afgelopen zaterdag kon je het lezen in de NRC, mijn interview in de rubriek Mediavreters, o.a. over het gebruik van de mobiele telefoon en (teveel) bezig zijn met social media. Ook als ik ga wandelen in het bos heb ik de neiging om te kijken of er berichten zijn. Alleen het denken aan Facebook, Whatsapp of Instagram, brengt, zonder dat we er bewust van zijn, onrust. Waar zijn we naar op zoek? En waarom is het zo moeilijk om de mobiele telefoon weg te leggen of uit te schakelen?
Waarom moeten we steeds bereikbaar zijn?

Thuis heb ik enkele regels ingevoerd. De eettafel is heilig en smartphone -vrij. ‘Jammer, mam, je had eerder moeten beginnen.’, reageert mijn zoon achteloos als ik meer regels wil bespreken. En hij lacht zich suf als hij ziet wat ik voor zijn zusje heb gekocht. Een boek voor kinderen en ouders over het gebruik van de smartphone.

Maar voor mijn dochter is het nog niet te laat. We lezen het boek door en stellen een contract op, zodat er duidelijk is voor ons beiden. Want duidelijkheid geeft rust. Dit contract kun je vinden in dit prachtige boek van Nick Blaser, schrijver van het voorwoord in mijn boek De Spirituele Allochtoon:

Wat is de invloed op het welbevinden van kinderen? Hoe zorgen we er weer voor dat ze bewust omgaan met de smartphone? Psychiater en familietherapeut Nick Blaser maakte er een boek over voor ouders én kinderen: Maki en zijn mobieltje. In het eerste gedeelte, een rijk geïllustreerd prentenboek voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd, vindt ringstaartaapje Maki een telefoon, waarvan hij helemaal in de ban raakt. Zodanig zelfs dat hij geen oog meer heeft voor zijn omgeving en verdwaalt.  Het tweede gedeelte is bedoeld voor ouders en professionals. Hierin geeft Blaser de lezer achtergronden en theorie over wat er met ons gebeurt wanneer we veel en langdurig bezig zijn met de smartphone.

‘Eigenlijk moet het zo zijn dat elk kind dat een mobieltje heeft of krijgt, ook dit boek erbij cadeau krijgt’, vindt Blaser.‘Zodat het vanaf het allereerste moment duidelijk is dat een smartphone iets is waar je zeer bewust mee moet omgaan.’


Maki en zijn mobieltje, Nick Blaser, met tekeningen van Martine Goudappel ISBN 9789491687587 Uitgeverij Scrivo Media,prijs: 18,95.

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindful en transpersoonlijk coach en trainer voor hoger opgeleiden en professionals. Ze is opgegroeid in Antwerpen, van Marokkaanse afkomst en woont sinds 2001 in Nederland. Ze inspireert en motiveert leidinggevenden, politici en ondernemers om inzicht te krijgen in zichzelf zodat ze met zelf-zekerheid en vertrouwen VERDER kunnen. Ze is spreker en schrijver van De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij. Binnenkort verschijnt haar autobiografie De Spirituele Allochtoon en het Kusjeshuis. Wil jij Samira boeken als inspirerend spreker, kijk dan op www.despiritueleallochtoon.nl.

Geef een reactie