Vind de zekerheid die nooit kan worden bedreigd – The Course – Les 193 & 194

Gisteren dacht iemand dat ik helemaal vanaf Antwerpen naar Paddepoel ben gereisd om de lezing Waar is vrijheid? te geven. Grappig, want ik woon al sinds 2001 in Nederland, maar zodra ik mijn mond open ben ik Belg. Als vlak voor de lezing begint een glas water omvalt, loop ik snel naar de keuken om een doekje te halen. Terwijl ik de vloer schoonmaak roep ik: En natuurlijk is het weer de allochtoon die het moet opruimen! De sfeer is gezet bij de School voor Praktische Filosofie. De lezing kan beginnen. 

Les 193 van 12 juli: Alles is een les die God me graag ziet leren

Heeft iemand een les te leren als hij of een dierbare ernstig ziek wordt? Heeft iemand een les te leren als een dierbare overlijdt? Dit is niet wat The Course bedoelt met deze les en daarom moeten we vooral niet de pijn van een ander bagatelliseren door te zeggen; Je schept het zelf omdat je er blijkbaar van wil leren.
Het lijkt of we allemaal onze eigen problemen en zorgen hebben, van futiliteiten tot ernstige drama’s zoals ziekte, dood, eenzaamheid, ontslag, scheiding.  Maar er is slechts 1 probleem, zegt deze les en het probleem is niet-vergeven. Vergeving houdt in dat je anders kijkt naar de situatie en naar het idee van jezelf en de ander. Jij en de ander zijn niet het lichaam, maar vrij. Niet tijdelijk, maar eeuwig. Er is geen schuld die ingelost moet worden:

Daarom herhalen we, bij elke zorg en pijnlijke situatie: ‘Vergeef, en je zult dit anders zien. En: ‘Ik zal vergeven en dit zal verdwijnen.’

Les 194 van 13 juli: Ik leg de toekomst in Gods handen

The Course beschrijft deze les als een reuzenstap naar verlossing. Je leert alle angst, alle afgronden van de hel, alle zwarte neerslachtigheid, gedachten aan zonde, en de verwoesting teweeggebracht door schuld, achter je te laten. 
Het verleden is voorbij, maar in hoeverre bepaalt je verleden nog je handelingen in het hier en nu? In hoeverre bepaalt je verleden jouw toekomst? Laat deze les de heersende gedachte in je denkgeest worden vandaag en bevrijd jouw toekomst:

Want hij die ontkomen is aan alle angst voor pijn in de toekomst, heeft zijn weg gevonden naar vrede in het nu, en heeft de zekerheid gevonden dat er voor hem wordt gezorgd, een zekerheid die nooit door de wereld kan bedreigd.‘ En, ‘De wereld is niet meer onze vijand, want we hebben ervoor gekozen haar vriend te zijn.’

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie