Verwonding is onmogelijk en daarom is vergeving een illusie – The Course – Les 198

Als ik oordeel over een ander, dan kan ik ook veroordeeld worden. Ik geloof immers iets over de ander, of over de situatie. Maar er is geen ander, volgens The Course. En dus veroordeel ik mijzelf en hou ik mijzelf gevangen. Er is geen dag die voorbij gaat, zonder dat ik oordeel. Ik oordeel over het weer, over mijn werk, over het gedrag van mijn kinderen, ik oordeel over mijn ex, over de buren en zo gaat het de hele dag door. Maar ik kan, wanneer ik mij bewust wordt van mijn gedrag, overgaan tot vergeving, zodat ik mij kan bevrijden uit de gevangenis die ik zelf heb gecreëerd. 

Les 198 van 17 juli: Alleen mijn veroordeling verwondt me.

The Course is heel duidelijk over wat vergeving is. Vergeving is niets anders dan een illusie. Er hoeft niets vergeven te worden, want alles wat we denken fout te hebben gedaan, heeft nooit plaatsgevonden. We kunnen niet verwonden en we kunnen niet verwond worden. Want we zijn zoals God ons geschapen heeft. En toch vraagt de cursus ons om de illusie van vergeving toe te passen, want vergeving is de enige weg naar de waarheid. Vergeving helpt ons om uit de droom te ontwaken. We kijken naar elke situatie die ons verontrust en naar elke persoon die onze innerlijke vrede verstoort, inclusief onszelf, met de ogen van het Zelf en herhalen zo vaak we kunnen:

Alleen mijn eigen veroordeling verwondt me.
Alleen mijn eigen vergeving maakt me vrij.

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie