Ex-moslima of moslima? – The Course – Les 192

Ik heet Samira. Ik ben Marokkaans. Ik spreek Vlaams omdat ik in België geboren ben, in Antwerpen welteverstaan. Ik ben Nederlands, omdat ik in Nederland woon. Tijdens de maand ramadan vast ik. Ik zeg Bismillah voor ik eet, ook al eet ik niet halal. Ik eet geen varkensvlees. Zonder hoofddoek op zou ik mijn ouders niet durven bezoeken. Mijn partner, met wie ik al zeven jaar een relatie heb, heeft ze nog nooit ontmoet, en de kans is klein dat dit gaat gebeuren.

Ik ben islamitisch opgevoed. En Marokkaans. Ik hou van Marokkaans eten en van de Marokkaanse cultuur maar ik hou ook van een heerlijke droge witte wijn in de zomer en een volle rode wijn in de winter. Ik heb niets met de Nederlandse feesten zoals St. Maarten of Sinterklaas. Misschien vanwege de teleurstellingen in mijn jeugd. Sinterklaas was er voor de Belgen, niet voor mij. Toch doe ik mee, immers, mijn kinderen zijn Nederlands.

Zie ik je op de zomerlezing Waar is vrijheid?
Donderdag 12 juli om 19.30 – 21.45 uur
School voor Praktische Filosofie Groningen
Plutolaan 327 Groningen

Een moskee heb ik al jaren niet bezocht maar ik verheug me op het bidden in een moskee in Marokko. Het knielen en buigen heeft iets moois, net als bij yoga. Het gaat om overgave, loslaten van angst en controle. Vertrouwen op het pad, op je plek, op je functie in de wereld.
Heel soms bezoek ik de kerk van de ouders van mijn vriend. Voor een doop, een belijdenis of zonder reden.

Les 192: Ik heb een functie die God me graag vervullen ziet

Kan ik noch homo, noch lesbisch, noch hetero zijn? Kan ik noch moslim, noch niet-moslim, noch links, noch rechts zijn? Noch democraat, noch republikein? Is een hokje echt nodig?
Maak jezelf vrij, en stap uit het hokje dat je onbewust zelf steeds creëert. Houd ook niemand gevangen. Bevrijd in plaats van te binden, want zo word jij bevrijd.

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie