Vrede vind je, door haar uit te breiden

Mijn dochter hangt op de bank. Ze verveelt zich. De tv is uit en de leegte komt opzetten. Ze zucht. Ik reageer niet en hoor mezelf denken; ‘verveling is heel, heel normaal’. Tot mijn verbazing blijft ze liggen op de bank. Ik doe geen poging om haar tot actie aan te moedigen. Ik weet dat niets doen leidt tot inzicht. De leegte moet je gewoon doorstaan, verveling brengt altijd een zegening. Maar we zijn bang, we zijn bang om in onze eigen gezelschap te verkeren.

‘Ik hoef niets te doen’

Gek genoeg leidt dit inzicht tot nieuwe inspiratie en vooral, innerlijke rust en vrede. Maar ook een diep weten dat je veilig bent en dat niets je innerlijke gezondheid verstoren kan. Omdat de leegte, voorbij de verveling, een schat verbergt. Want wat je zoekt, is er al.

Wat je niet nodigt hebt, zal vanzelf verdwijnen

Dingen loslaten doe je door de leegte te omarmen. De verveling toe te laten. Want in die leegte, die ook ruimte is, kun je alles voelen. Verwachtingen en teleurstellingen…en alle pijn en boosheid, je slachtofferschap, je eenzaamheid, je angst. En het is belangrijk om alles toe te laten, want wat vreet het energie als het er niet mag zijn. Door het toe te laten, verdwijnt alles wat je niet nodig hebt, als vanzelf. Stop met vechten en leef. Daarom ben je hier, toch?

Ramadan: de maand van inkeer

Ramadan, de 9-de maand van het islamitische jaar, was bij ons thuis een opruim-maand. Hier zouden de bouwmarkten trouwens mooi op kunnen inspelen. Ik zag de Harira-pakketten al bij de supermarkt liggen.
In het ouderlijk huis begonnen de werkzaamheden na het Asr-gebed, wat in de late namiddag plaats vindt. Terwijl de een in de keuken stond om aardappelkroketten te maken en in de soep te roeren, hielp de ander mee met behang op maat snijden. Ik rende me suf als boodschapper, om gereedschap te brengen, of plakband, of een emmer. Maar wat een fijn gevoel als het opgeruimd was en het huis weer fris en aan kant. Maar ook fysiek is de maand Ramadan ideaal om net die paar kilo’s kwijt te raken. Veel mensen komen gemiddeld een kilo per jaar aan. Dat is in tien jaar tijd tien kilo! De Ramadan heeft zo zijn voordelen, ook voor mij.

Ik ben thuis ook lekker bezig. Evenwicht, stabiliteit, overzicht…dingen worden helder. De maag krijgt rust en daarom is ook niet drinken een aanrader als je vast. Ik wandel wat vaker en ik weet niet of ik het hardlopen nog zie zitten met deze warmte. Maar wandelen in deze omgeving is een geschenk. En voorbij de leegte komen de ingevingen. En een idee wat op de plank lag, maar nu pas klaar is voor de wereld…dient zich aan. Ik word er blij van!

Licht en Vrij leven – Eendaagse training – elke vierde donderdag van de maand
Lees hier meer over; interesse? Stuur een mailtje naar info@spiritandmoves.nl

Samira Ahale
Auteur van De Spirituele Allochtoon, Eindelijk Vrij

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie