Iedere Piet telt…

Nee hoor, ik waag me er niet aan de ‘Zwarte Pieten’- discussie.  Racistisch of een onschuldig kinderfeest, voor of tegen… Een verarming van de Nederlandse cultuur of de erkenning van een vreselijke geschiedenis. Wat ik zie is een schreeuw om erkenning; maar wat doen we ermee?

De transformatie

Velen zoeken buiten naar manieren en middelen om hun pijn, eenzaamheid en verdriet te verlichten. Maar ontdekken dat er niets daarbuiten is wat echte vrede brengt. Innerlijke vrede is een innerlijke zaak. Maar wat als de pijn een collectieve erfenis is? En er duidelijk een slachtoffer en een dader is, ook al is het zo lang geleden? Blijven we oorlog voeren? Is dit wat wij aan de wereld mee willen geven? Hoe brengen we vrede in onszelf, in onze omgeving, in onze wereld als we steeds oorlog blijven voeren? Het antwoord is heel eenvoudig: Stop met verdedigen, dan stopt de aanval. Haal de oorzaak weg, en het gevolg verdwijnt. Maar hoe zit het dan met de pijn?

Erkenning leidt tot vergeving

Het vereist bereidheid om een stap naar achter te zetten, uit het slagveld om naar binnen te kijken. Het vereist ook een hoge mate van intelligentie. Dus kijk naar binnen, erken en voel de pijn. Doe het samen met de mensen die dezelfde of ook veel pijn dragen. Draag het samen en vraag liefdevol om erkenning. Wat je liefdevol vraagt, zul je ook ontvangen. En laat dan het resultaat los. Vergeving is een innerlijk proces en begint met zelf-vergeving. Er is geen verschil tussen slachtoffer en dader. Ook de dader is slachtoffer van zijn daden. Ook de dader dient bij zichzelf te rade te gaan, elk aspect van zijn persoonlijkheid te erkennen, zodat het proces van zelf-vergeving kan beginnen.

Haal de oorzaak weg, het gevolg verdwijnt

Schaamte, schuld, onzekerheid, beperktheid en twijfel. Het zit in onze collectieve blauwdruk, welke geschiedenis je ook hebt. Je kunt je er door laten leiden en eeuwig onderdrukt blijven. Maar weet dat dit je keuze is. Je kan ook anders kiezen. Kiezen voor je Zelf. Je ware Zelf. Dan stop je met jezelf te onderdrukken en te kleineren, dan stop je met de ander de onderdrukken of te kleineren want je weet dat jij de ander bent. Dat de ander jij is. Je weet dat de wereld die je ziet, een projectie is van je innerlijke beelden. Daarom kun je die beelden zuiveren door nu te starten met ze in het licht te zetten. Kijk, ontdek, voel en laat het verleden, je overtuigingen, je verwachtingen, je oordelen…los.

Het verleden is voorbij. 
Zie de zegen, in het heden.
Begin opnieuw.
Kies.
Want jij bent vrij…

Wil je de omslag in je denken maken? Dan is de cursus Groei! iets voor jou. Lees er HIER alles over. Ook voor ondernemers!

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie