Wat Allahoe Akbar eigenlijk betekent

Lang heb ik me gehouden aan regeltjes uit mijn opvoeding en geloof en altijd uit een onderliggende angst; als ik het niet goed doe, dan zal God boos op me zijn. En als mijn ouders niet tevreden over me zijn, dan zal God zich van mij afwenden. Of je nu gelovig bent opgevoed of niet, in ieder mens zit iets wat gelooft dat hij of zij zondig is. Check eens bij jezelf of je je ooit schuldig hebt gevoeld om iets dat je wel, of niet gedaan hebt. Het is iets dat we als mensheid delen en we hebben er allerlei namen voor bedacht; de shaitaan (de duivel), het ego-zelf of de innerlijke criticus. Wat moeten we hard werken voor onze veiligheid. En ook nu we grote mensen zijn leggen we onszelf een heleboel regels op, waardoor we gevangen blijven in de illusie van zondigheid.

Ik verdien geen liefde

Alle misvattingen zijn gebaseerd op een geloof in schuld;  ‘ik heb iets fout gedaan en daardoor verdien ik geen liefde’. Bij elke nare gebeurtenis, groot of klein, kan deze misvatting getriggerd worden. Velen weten deze onjuiste overtuigingen goed verborgen te houden. Misschien is het nog niet veilig genoeg om het verleden onder ogen te komen. De afweermechanismen die we hebben opgebouwd werken zo goed, we kunnen best een tijdje door. Sommige onder ons kunnen zo heel lang doorgaan. Het lijkt alsof er niets aan de hand is. Soms moet er iets heftig gebeuren, zoals in mijn geval een vechtscheiding, waardoor het verleden flink bloot komt te liggen omdat alle vastigheid verdwijnt. Soms is het een ziekte, of steeds vaker dat stemmetje wat zich aandient: ‘he jij daar, je weet dat dit niet ok is…wat ga je eraan doen?’

Een korte, maar krachtige en heldere meditatie wanneer je echte verandering wil

Vertrouwen

Het universum is weldadig en het is de bedoeling dat jij vreugde en geluk ervaart. Echt! Belangrijk hierbij is: je hoeft het niet te verdienen, je hoeft er niet hard voor te werken, je hoeft je niet aan te passen aan verwachtingen van anderen. Het universum is overvloedig. Laat je wil los dat de situatie waarin je je bevindt anders moet zijn. Laat het los en oefen in vertrouwen; Leg je handen geopend voor je en vertrouw dat alles je reeds gegeven is.

Geduld

Ik kreeg ook mooie dingen mee uit mijn Marokkaans-islamitische opvoeding. Zoals geduld, of heel bekend onder de moslims: ‘sabr, sabr, sabr’. Zo herhaalde de profeet de woorden, toen iemand hem om raad vroeg. Grote dingen altijd tijd nodig hebben. Zie jouw pad als een lange reis die je maakt, je stopt toch ook niet halverwege omdat de reis lang duurt? Als je er wil komen, is het een kwestie van doorgaan. Vertrouwen dat je onderweg krijgt wat je nodig hebt om je taak, je eigen levensmissie, te volbrengen.

Kracht

En enfin, juist door los te laten word jij groter. Als ik mij afhankelijk stel van hoeveel cliënten ik heb, hoeveel positieve feedback ik krijg, hoeveel geld ik heb of hoeveel ik weeg, dan zal ik een slaaf blijven van mezelf. Het zal nooit genoeg zijn. Het zal mij innerlijke onrust geven, smachtend naar de erkenning van mijn ouders, mijn lezers, mijn vrienden. Het zal me klein maken, onrustig en gestrest. Kracht is een innerlijke zaak. Wees bereid om elke dag stil te zijn en te luisteren naar je innerlijke stem. Vertrouw, heb geduld en ervaar jouw innerlijke kracht. Je leert vergeven, wat zoveel betekent als: accepteren dat het verleden nooit anders zal zijn, aanvaarden dat het zo gegaan is. En hierdoor maak je dat kleine, angstige en onderdrukte kind in jezelf vrij. En vanuit deze vrijheid kun je je verbinden met wie je werkelijk bent.

Geplaatst in Blog permalink

Over Samira Ahale

Samira Ahale (1977) is mindfulness- en transpersoonlijk coach en pilatesdocente. Ze helpt mensen in de Marokkaanse Huiskamer voor Mindfulness in Paterswolde in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar unieke coaching traject Mini Mindfulness in 3D helpt ze mensen de oorzaak van hun innerlijke onvrede zichtbaar te maken, zodat ze in slechts drie sessies inzicht krijgen, loslaten en vergeven. Het gevolg is een sterkere ik-grens en meer ruimte voor mooie dingen in het leven. En meer vreugde, vrede, vrijheid en vertrouwen.

Geef een reactie