Lekker ZIJN

Heb jij ook het idee dat je altijd bezig moet zijn en zelfs als het niet werk gerelateerd is, dat het leuk moet zijn, ontspanning moet brengen, wat dan ook maar dat er een doel is? Ik ben, net als de meeste mensen, altijd bezig met verder. En dus rij ik vandaag naar een koffie afspraakje met allerlei ideeën over wat we gaan bespreken. Maar als ze mij voor de deur ziet staan, schrikt ze. Ze is de afspraak glad vergeten…

Altijd bezig

Ze staat zelfs op het punt de deur uit te gaan en heeft haast. Ze biedt duizendmaal excuus. Ik mag in haar huis wachten. Mijn volgende afspraak begint over een uurtje bij een dame een paar straten verderop. Snel ruimt ze wat dingen op en legt de kussens en een dekentje netjes op de ruime hoekbank. Haar zoon wacht ongeduldig, maar vriendelijk op haar nadat hij zich aan mij voorstelt. Vijf minuten later zijn ze weg en zit ik daar met een tijdschrift, die in de gauwigheid in mijn handen wordt gedrukt met de opmerking: ‘Dit vind je vast interessant!’ Ik installeer me in de luie stoel en geef me over aan het moment. ‘Daar gaat mijn koffie…’, zucht ik,… met een glimlach.

Zijn is een toestand van niet-moeten, niet-handelen, niet-spreken, niet-denken, niet-oordelen en vooral …
geen doel hebben.

Speciale relaties

Met aandacht lees ik een artikel uit het magazine van Miracles in Contact. Het platform in Nederland voor cursisten van de Cursus in Wonderen. Het gaat over speciale en heilige relaties. De tekst gaat over het geloof van de mens in schaarste en het geloof niet compleet te zijn.  We zoeken buiten onszelf naar middelen of mensen die dit tekort kunnen opvullen, zodat we onze pijn verzachten. We ontwikkelen speciale relaties met dingen, eten bijvoorbeeld, of met mensen: onze partners, kinderen, vrienden en collega’s. De ander mag ons compleet maken. En in ruil daarvoor maken we de ander compleet. Een win-win.

We maken onszelf afhankelijk en hierdoor groeit onbewust, onze zelf veroordeling en innerlijke onvrede. Want het is niet leuk afhankelijk te zijn. Stel dat de ander ophoudt met het opvullen van die leegte? We maken onszelf kleiner dan dat we zijn. Hierdoor komt onze boosheid en innerlijke lelijkheid aan de oppervlakte. We gaan, rusteloos, weer verder zoeken naar iets wat deze lelijkheid verbergen kan.

Heilige relaties

Een heilige relatie ontstaat wanneer de speciale relatie ontmaskerd wordt. Meditatie is de methode. Het besef moet ontstaan dat de leegte en de pijn nooit blijvende schade berokkenen, maar dat daarachter die eeuwige, onveranderlijke vrede ligt. Je hoeft dus niet te gaan zoeken naar substituten, maar slechts je waarneming te veranderen. Het probleem is niet daarbuiten, maar binnen. Gelukkig maar. Dat betekent dus niet meer eindeloos zoeken en je afhankelijk opstellen, maar bij elke situatie die onvrede brengt, naar binnen gaan en die onvrede in het licht zetten. De onvrede verdwijnt. De innerlijke vrede wordt zichtbaar. Ik leg het artikel weg en kijk op de klok. Het is tijd voor de volgende afspraak. ‘Wat is ZIJN toch verrijkend.’ mijmer ik zachtjes terwijl ik de deur stevig achter mij dicht trek.


Geef een reactie