Wel of niet?

Beslissingen nemen is soms een hele uitdaging. Als je echt vast zit en niet weet welke beslissing jou de meeste vrede zal brengen, dan kun je verschillende dingen doen. Een lijstje maken met voor- en nadelen van de beslissingen. Een lijstje maken met alle twijfels en belemmerende overtuigingen. Je kunt een vriend vragen om advies. Vaak hoor je jezelf al praten en weet je wat je te doen hebt. Maar als daarna weer twijfel om de hoek komt kijken, wat dan?

De rotonde

Een groot vraagteken, een kruispunt, een rotonde. Het zijn symbolen voor het ‘niet weten welke richting’. De eerste onrust kunnen we wegnemen door het huidig moment te accepteren zoals ze is en te zeggen: ‘Ik accepteer de rotonde in mijn leven. Ik accepteer dat ik het nu niet weet.’ We geven onszelf de ruimte en de tijd. Weet dat je altijd zult komen waar je hoort te zijn. De weg ernaar toe kan leuk zijn, minder leuk, of zelfs erg vervelend, zwaar en moeilijk. We zijn er zelf bij. Gaan we vechten, of geven we ons over aan het huidig moment?

Stress

Als je ergens een kopje koffie bestelt, kun je kiezen tussen een heleboel soorten. Zo gaat het de hele dag door met keuzes maken. Dagelijkse beslissingen vergen een bepaalde mate van stress. Bewust kiezen helpt om de stress te stabiliseren tot een ‘leefbaar’ onderdeel van het leven. Want stress hoort nu eenmaal bij het leven. Maar we kunnen de regie over het leven niet aan ‘stressfactoren’ overlaten. We zijn immers zelf de baas.

Stilte

Zitten in de stilte, je gedachten bemerken en voorbij laten komen. Niet-handelen. Geduldig wachten tot het troebele water helder wordt. Wanneer je afgeleid wordt, gewoon opnieuw beginnen. Het is het loslaten van je controle (nep-controle want controle over het leven hebben is een onbegonnen zaak) en het openstaan voor wat het leven brengt. Open staan is overgave. Dit zal eng aanvoelen in het begin. En onwennig. Echter, elk probleem biedt een gecamoufleerde oplossing aan. Het voelt alsof je de controle verliest, als je in het niet-weten zit, maar eigenlijk open je jezelf voor een grote bron van wijsheid. De weg naar de bron vind je door te gaan zitten bij jezelf en door stil te zijn. Leg je vraag voor je neer en laat je vraag los. Het antwoord zal zich aandienen. En wanneer je enige twijfel blijft voelen, wacht dan geduldig met handelen. Wees geduldig, het water zal helder worden. HET zal zich ontvouwen. Dus: ssst…

Elke vrijdagmiddag van 13.30-14.45 uur
Mindful Workshop Leef je Positieve Leven.

Kennismakingsworkshops Chakra & Mindfulness
Vrijdag 13 en 27 januari van 9.00-10.30 uur

de 8-weekse cursus Chakra & Mindfulness

Vrijdag 3 februari 2017
Er is nog plek voor 2 deelnemers.

de 8-weekse cursus Leef je Positieve Leven
9 januari gestart – inschrijven voor lente reeks?


Geef een reactie