Fijn, mens zijn

img_20161215_171555“Vandaag zal ik niet oordelen” De essentie van de les van 15 december, uit de Cursus in Wonderen. Een hele dag niet oordelen lijkt onmogelijk. En waarom zou ik niet het een en ander van iets of iemand mogen vinden? Ik oordeel constant over mezelf. Ik doe het goed. Ik kan beter. Het is goed. In hoeverre ben ik mezelf wanneer ik mijn oordelen uitschakel?

Hokjes denken

Ik heb over van alles en nog wat een mening, zelfs als ik geen mening. Dan wil ik perse geen mening over iets hebben omdat ik vind (lees: oordeel) dat ik niet overal een mening over moet hebben. Ik word zo moe van standpunten innemen, partij kiezen om mezelf op een bepaalde manier te profileren, aan eigen verwachtingen of die van anderen te voldoen. Dus…kies ik bij bepaalde onderwerpen graag het hokje uit van de ‘meningloze’. Als ik het onderzoek (in het licht breng), blijken er een heleboel opvattingen te zijn. Ontstaan vanuit een waarneming. Het beperkt mijn ruimte en brengt onrust. Ik adem sneller. En daar is de stress.

Vrij

‘Dank u dat ik na de dood mag leven.’ zing ik zachtjes als ik net uit bed stap vandaag. Er is weer een nieuwe dag en het is een mooie ervaring mens te zijn. Als de lunch voor mijn zoon klaar ligt, zet ik een potje koffie. Ik nestel me op de bank voor de les van de dag. ‘Al mijn oordelen opschorten en opgeven.’ En ‘Ik ben niet mijn lichaam, ik ben vrij.’ Wat voorbij komt aan gedachten, geef ik op. Ze gaan omhoog, naar het Allesomvattende. Ik begin me licht en vrij te voelen. Dan ruik ik de geur van verse koffie. De koffie pruttelt in de Italiaanse percolator. Ik rasp wat kardemom als toevoeging en oordeel: ‘het is fijn, mens te zijn.’

Vrede in je hart

Morgenmiddag, vrijdag 16 december, geef ik de workshop ‘Leef je Positieve Leven’. Met mandala en geleide meditatie en creatieve visualisatie. Lees meer bij Mindful Workshop. Er is nog plek. En tenslotte:

Om vrede in de wereld te hebben, moeten de volken in vrede leven. Om tussen de volken vrede te hebben, moeten de steden niet tegen elkaar opstaan.
Om vrede in de steden te hebben, moeten de buren elkaar verstaan. Om vrede tussen de buren te hebben, moet er vrede heersen in huis. Om thuis vrede te hebben, moet je hem vinden in je eigen hart. ‘ Lao-Tze


Geef een reactie