Zo moeder, zo kind?

img_20161005_172746

De Wissel dag

Woensdagmiddag is al jaren een wissel dag. Na school komen mijn zoon en dochter bij me en mag ik moederen. Dat betekent luisteren, huiswerk, op tijd eten en mee naar hun trainingen. Time management op zijn Marokkaans: de tajine, deze keer kip en spruitjes, gaat om half vier de oven in zodat we op tijd kunnen eten. Er is geen ruimte voor stress op woensdag.

Ook als ze niet bij me zijn, ben ik moeder. Zoals maandagavond. Ik zie een gemiste oproep na de cursus ‘Leef je Positieve Leven’. Als ik om kwart voor tien thuis ben, te laat om nog te bellen, zie ik een mailtje van mijn zoon. Een hulpkreet: ‘Mam…ik ben nog wat vergeten en dat heb ik morgen ECchhttttt nodig, kom je het brengen please?’ Ik hoef er niet over na te denken.

De Rekening

Ik voel me gezegend moeder te zijn. Meestal is het leuk en hebben we het fijn. En dat is goed genoeg. Ik hoef geen powermoeder te zijn. Ik doe mijn best, ik ben er met alle liefde. En dat is het dan. Iemand vertelde mij ooit: ‘Je zult later de rekening krijgen. Wees daar maar zeker van! En als je dan kunt zeggen..’gelukkig…het valt mee’…dan heb je het heel goed gedaan!’ We leren van de fouten van onze ouders. En onze kinderen zullen van ons leren. En wij moeders, hebben hierin een bevoorrechte rol.

Oummi Oummi Oummi

Dit verhaaltje uit mijn kinderjaren is mij altijd bij gebleven:

Een man vroeg aan de profeet Mohamed wie hij het meeste respect moest tonen. De profeet antwoordde: ‘Oummi’ ‘En wie is daarna belangrijk?’ vroeg de man. Weer antwoordde de profeet: ‘Oummi’ En ook op de derde vraag volgde hetzelfde antwoord; ‘Oummi’
‘Oummi, oummi, oummi..’ Daarna kwam Abie, vader.

Ik vond het als kind geen fijn verhaal. Ik voelde me immers overgeleverd aan de wil van mijn ouders en ik liep op mijn tenen om alles goed te doen. Een gehoorzaam en stil meisje met goede cijfers op zowel de katholieke school als de koran school. Als ik maar mijn best bleef doen en mijn ouders trots kon maken, dan kwam ik ook in de Hemel. Nu ik bijna 40 ben, weet ik dit verhaal te waarderen. Nu ik weet hoe het is moeder te zijn.

Lichamelijke fitheid geeft eigenwaarde

De invloed van een moeder op haar kind en haar welbevinden, is enorm groot. Het begint al in de baarmoeder waar het kind alle gevoelens van de moeder ervaart. Gevoelens die gekoppeld zijn aan gedachten, die gebaseerd zijn op het verleden en die terug gaan naar vorige generaties moeders en grootmoeders. We kunnen inzicht krijgen in onszelf, door naar onze moeders te kijken. We kunnen ook ontdekken welke verantwoordelijkheid we hebben naar onze kinderen toe. Een positief zelfbeeld ontwikkelen door in beweging te blijven en lichamelijke fitheid te ontwikkelen. Op welk gebied dan ook.

Ieder kind is van nature speels en in beweging. Lichamelijke fitheid is het hebben van uithoudingsvermogen, lichamelijke kracht en flexibiliteit. Voor mij is dit een regelmatige beoefening van pilates, hardlopen en een beetje krachttraining. Het lichaam als middel, niet als doel. We ontwikkelen daardoor vertrouwen in het lichaam en weten dat we de dingen kunnen doen die het leven van ons vraagt.

Bij het begin beginnen
img-20160924-wa0004

Wanneer jij jezelf in balans brengt, breng je de wereld in balans. Terwijl jij jezelf in evenwicht en harmonie brengt, breng je harmonie in de wereld. De wereld is je ongeboren kind, je baby, je peuter, je kleuter, je tiener, en je jong volwassen kind. We kunnen vrede in de wereld brengen, door vrede te zijn.

We kunnen onze kinderen vertrouwen geven, door te vertrouwen. We kunnen onze kinderen vreugde leren. Door de dingen te doen die ons vreugde brengen. Het is ons allemaal gegeven. Het leven zegt:
OVERVLOED!
Maar pakken we het bewust op, of leven we toch…in het verleden?
We kunnen ook nu besluiten, om opnieuw te beginnen. Het is immers nooit te laat.

 

Over Samira Ahale

Ik ben Samira Ahale en begeleid drukbezette vrouwen en moeders in het maken van keuzes. Ik help ze bewust te worden van hun grenzen en help ze hun eigen ruimte in te nemen. Ik help ze de nee’s, die ze onbewust belemmert, om te buigen naar een JA. Zodat ze hun talenten, op welk gebied dan ook, ten volle benutten en een positief leven krijgen.

Geef een reactie